1

Direct vs indirect grillen

Het gros van alle BBQ-helden doet enkel aan direct grillen, maar eens je de wondere wereld van indirect grillen leert kennen, zal je niets liever willen doen.

Het direct grillen is zoals de naam het zelf al een beetje zegt. Je grilt jouw vlees of vis rechtstreeks boven het vuur. Het is de ideale methode om kleine of dunnen stukken te bakken.

Indirect grillen staat ook wel bekend onder de benaming “low & slow”. Het grote verschil is dat je hier niet boven het vuur gaat grillen, maar ernaast. Je kan grotere stukken vlees langzaam laten garen zonder risico op aanbranden. Je creëert verschillende temperatuur zones zodat jouw BBQ fungeert als oven.

Om indirect te grillen gebruik je best een BBQ met deksel zoals de OUTR Kamado of OUTR Kettle.

  • Start de BBQ op zoals je dat gewoonlijk doet.
  • Eens de kolen gloeien, hark je de ene helft van de kolen naar links en de andere kant naar rechts. Als je een houtskoolstarter gebruikt, kan je de helft van de kolen aan de ene kant uitgieten en de andere helft langs de andere kant
  • n het midden kan je eventueel tussen de kolen een vuurvaste schaal of aluminium bakje zetten om het vet op te vangen. Naar eigen believen kan je in die schaal aroma’s zoals wijn, bier, bouillon of kruiden toevoegen.

Je kan de beide technieken ook gerust combineren. Het is perfect mogelijk om eerst jouw vlees toe te schroeien direct boven het vuur en het daarna rustig laten verder garen op de indirecte manier met een gesloten deksel.

Het grote voordeel van indirect grillen? De BBQ-chef heeft meer tijd om te genieten met zijn gasten. Voorlopig zal dat laatste nog even in beperkte kring zijn, maar je kan maar beter goed getraind zijn.

Knisperende groeten 

TEAM OUTR