1

Houtskool vs briketten

Houtskool of briketten, dat is het grote dilemma van menig BBQ-held. De ene zweert bij houtskool en de andere gebruikt liever briketten. Ondanks dat het een persoonlijke voorkeur is, hangt de keuze af van wat je wilt klaarmaken op jouw BBQ. Beide hebben hun voor- en nadelen.

Houtskool

Houtskool zijn stukjes puur verkoold hout. Het grote voordeel van houtskool is dat deze heel snel ontbranden en hoge temperaturen bereiken. Hierdoor kan je houtskool het best gebruiken bij direct grillen en voor het bakken van dunne stukken vlees of vis. Houtskool van goede kwaliteit bevat grote luchtige kolen en heeft een doffe zwarte kleur. Houtskool brandt snel op en moet je hierdoor vaker bijvullen. Een minpuntje aan houtskool: na een BBQ blijf je met wat assen zitten.

Briketten

Briketten worden onder hoge druk geperst en bestaan uit verpulverd verkoold hout met een bindmiddel. Een milieuvriendelijkere variant zijn de kokosbriketten omdat deze gemaakt worden uit de schil van de kokosnoot. Er komt geen verspilling aan te pas want de overige delen van de kokosnoot zijn al gebruikt om water, melk, olie en suiker te maken. Met briketten kan je niet zo’n hoge temperaturen bereiken als bij houtskool, maar je krijgt wel een heel constante temperatuur. Kokosbriketten bereiken een hogere temperatuur dan gewone briketten, waardoor je er minder nodig hebt. Briketten zijn ideaal om grote stukken vlees zoals een T-bonesteak te garen en om indirect te grillen. Het duurt ook wat langer dan bij houtskool voordat de briketten warm zijn. Heb je na het BBQ’en nog briketten over die niet volledig zijn opgebrand? Zet het deksel op je BBQ, sluit de bovenste en de onderste ventilatiegaten zodat er geen zuurstof in kan. De briketten zullen doven en je kan deze volgende keer hergebruiken.

Dus, samengevat: houtskool = snelle warmte, perfect voor grillen of om te BBQ’en met een grote groep. Briketten zijn iets ecologischer en beter geschikt voor slow cooking, de BBQ die iets langer mag duren.

Knisperende groeten, 

TEAM OUTR